Szabad akarat… vajon szabad?

2014.06.04. 22:07

A Buddhista tanítások szerint, és a TAO is hasonló megfogalmazásban annyit mond, hogy:


SZABAD AKARATA CSAK SZABAD EMBERNEK VAN!


Mit jelent ez?

Mai világunkban, azt gondolom, hogy a legnagyobb problémát az jelenti, hogy a fogalmainkat nem tudjuk konkrétan meghatározni, egy mondatban felépíteni vagy körülírni. Vlagyimir Megre Anasztázia könyveiben feszegeti ezt a kérdést, ahol úgy fogalmaz, hogy a mai ember képtelen. Kép-telen. Amiről beszélünk, azt képekben nem tudjuk megélni. Holott az agyunk bizonyíthatóan, anatómiailag, csak és kizárólag képekben képes minden rögzíteni. Ezekhez a képekhez rögzíti az érzést. Ennek a kettőnek az összeadódása az elmében, hozza létre az érzelmet. Így alakul ki az emlék, és ez magyarázza azt is, hogy sok esetben ellentétes reakcióink alakulnak ki egy-egy érzést tekintve. Pl: sokan félnek a szerelemtől. Holott a szerelem, mint érzés, egy nagyon szép összetartozást és kiegyenlítődést elősegítő érzés. De ha már egyszer ért minket szerelmi csalódás, akkor a szerelem érzés mellé bekapcsoljuk a megélt képeket, helyzeteket, ez hozza létre az érzelmet. Így lényegében nem az érzéstől félünk, mégis azt utasítjuk el. Ezzel olyan ördögi körbe zárjuk magunkat, ahol szeretnénk szerelmet, de félünk tőle. A félelmeink, pedig fogságban tartanak.

Erre a kis bevezetőre, azért volt szükség, hogy a kedves olvasó előtt világossá váljon, hogy minden fogalmat tisztáznunk kell ahhoz, hogy megértsük ki, mit is akar közölni velünk, és ezt mi nyitottan, befogadóan éljük meg.

Tehát a szabad akaratról, hogy beszélhessünk, és megértsük a buddhista hozzáállást (ami nyilván egy hitrendszer), tisztáznunk kell a fogalmát.

Sokan úgy vélik, hogy a szabad akarat, egy olyan korlátlan, sőt határolatlan (törvényekkel, tiltásokkal nem körbe határolt) szabadsága az embernek, amit nem kell, nem köteles megmagyarázni senkinek és semmikor. Lényegében egy olyan lehetőség, ami egy saját kezű hatalmi rendszert ad a kezünkben. A történet azonban nem ilyen egyszerű.

A szabad akarat lényegében egy döntés. Egy olyan döntés, amit minden embernek joga van meghoznia saját magának. Ám ennek a döntésnek sokkal több összetevője és következménye van, minthogy azonosítsuk holmi felelőtlen kijelentéssel. Minden gondolatunkkal, szavainkkal és cselekményeinkkel teremtünk. Amikor ezeket megtesszük, tehát ezen eszközökkel teszünk, akkor teremtünk. Teremtünk a másik félben (akivel szemben éppen tesszük), olyan érzéseket, élményeket, képeket és emlékeket, amit a másik fél hordozni fog magában. Az ilyen teremtményekért vagyunk felelősek. Tehát teremtményeink előtt hozzuk a döntést, amiben mérlegelnünk kell, hogy mit is teremtünk most éppen a másikban. Ez a felelősség. Ugyanis minden teremtményünk valahol a térben és időben egyszer visszaszáll ránk. És, ha nem a kimondáskor, vagy kigondoláskor, akkor majd később kell felelősséget vállalnunk érte.

Ebben az olvasatban a szabad akarat jól körbe határolt erkölcsi nézeteinkkel, életfilozófiánkkal, életszemléletünkkel és hitvilágunkkal. Ebben a rendszerben, azonban nem árt még egy tényezőt figyelembe venni. Ez pedig nem más, mint maga a teremtés törvényrendszere, aminek igen sok lelki tényezője van. Ezen rendszer közelíthető meg ok-okozati összefüggésben, ami a hit alapját képezi. Tehát, amit teremtesz, azt kapod vissza oly módon, hogy a külvilágból ez érkezik feléd.

Így, amikor azt hisszük, hogy felelőtlen, „szabad” döntéseink a mieink, és ebben az igazságunkban megállunk, akkor legyünk tisztában azzal, hogy ezzel a döntéssel magunknak teremtettünk egy olyan utat, amit járnunk is kell a továbbiakban. Ezek az utak, pedig megmutatják, hogy döntéseinket milyen programok, meglátások alapján hoztuk létre. Így a szabad akarat értelmezése a szemlélő és tudatosodó ember számára más, egyértelműbb törvényszerűségeket magában foglaló értelmezést nyer.

Vajon van-e tehát a klasszikus értelemben vett szabadsága egyáltalán az embernek….?

Szép napot Neked Kedves Olvasó!

Namasté
Kata

Június 6. péntek este 18.30. Pilisszántó határréti Tó  - Élőképes meditáció

Június 7. szombat reggel 9.00. Buda - Gazdagrét - Családállítás

Elérhetőség: lelekesszencia@gmail.com vagy lelekesszenciak.blog.hu
(Szívesen válaszolok online kérdésekre, megkeresésekre is)

Köszönöm, hogy elolvastad és hogy megosztottad ezt a posztot! :)

10444450_796359720383880_611549369076953404_n.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://lelekesszenciak.blog.hu/api/trackback/id/tr176279223

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása