Hűségről...

2014.09.03. 10:45

„Ember nem lehet többfelé hűséges.” - mondja Popper Péter bölcsen.

Hűségről írni nagyon nehéz dolog, mint minden olyan fogalomról nehéz, amit a valóságba át kell tudnunk ültetni. Sokan mondják, hogy a hűség egy döntés kérdése. Én azonban ezt nem hiszem, és nem gondolom. Azt inkább, hogy egy életfilozófia, amely leginkább erkölcsiségben, vagy jellemben mérhető. Nagyon fontos, hogy amikor fogalmakról beszélünk, tudatosítsuk, hogy ezek a fogalmak nem köthetőek valakihez. Ezek minden ember számára életfelfogások. A hűség szempontjából, tehát leszögezhetjük, hogy teljesen mindegy ki van mellettünk, kivel élünk éppen, vagy megengedjük magunknak a hűtlenséget vagy nem. Önmagunk életszemlélete, amelyet azért élünk így vagy úgy, mert jellemünk az, amely ennek korlátokat állít.

Dragomán György (József Attila díjas magyar író) így vélekedik róla:

„ A hűség a látszat ellenére nem páros mérkőzés. Az magányos sport, olyan, mint a hosszútávfutás, nem adok-kapok. Nem hozzá vagy hűséges, hanem magadhoz, nem neki fogadtad meg, hanem magadnak. Te tudod egyedül, mit bírsz és mennyit bírsz és ehhez tényleg nincs köze senki másnak. Nem, még neki se. Itt nincsenek se rekordok, se helyezések, egyedül te tudod az eredményt is.”

És itt egy nagyon fontos kérdés merül fel, hogy vajon mi formálja a jellemet vagy teszi olyanná amilyen? És persze mi a különbség jellem és tulajdonság között? Ahhoz, hogy első kérdésünket meg tudjuk válaszolni, érdemes a második kérdés válaszadásával kezdeni.

Jellem és tulajdonság nem ugyan az. Gondoljunk csak bele kedvenc filmjeinkbe. Példának a Gladiátor megtestesítő Russel Crowe-ra. Jellemét tekintve egy családcentrikus, becsületes, kitartó emberről beszélünk, akivel a néző azonnal szimpatizál. Ám tulajdonságait nézve sajnos kijelenthetjük, hogy bizony gyilkos. Elég sok embert sikerül megölnie ugyanis a filmben, mindjárt az elején. (Vagy gondolhatunk például a whiskys rablóra. Magyarországon nem véletlenül alakult ki szimpátia az emberek egy részében iránta. Nem, nem a tettei miatt, hanem éppen a jelleme miatt.) A filmirodalomból számtalan példát lehetne felhozni, amely egészen jól megkülönbözteti a jellemet a tulajdonságtól. És jól látszik itt is, hogy a jellem maga egy életfilozófia, egy jól megérett törvényrendszer, amely minden egyes ember sajátja. Hogy ezen életszemléleteket hogyan, mi módon teszi láthatóvá a külvilág számára, tehát milyen cselekedetek, mondatok, gondolatok formájában, az maga a tulajdonság.

És persze most adja magát a kérdés, hogy mi formálja a jellemet hát? Mitől teszi az ember magát, olyan törvényi keretek közé, amely persze viselheti az erkölcs, mint szó tartalmi megnyilvánulását is, de azért érezzük, hogy ennél jóval többről van szó. Talán a méltóság helyesebb kifejezés lehet, ha éppen a hűségről beszélünk.

Erre a kérdésre számtalan válasz létezik. Legjobb megoldása maga a Lelki Evolúció. Minden ember lelki világa fejlődik. A fejlődés azért is megállíthatatlan, mert az élet olyan feladatok elé állít mindannyiunkat, nap mint nap, amelyek megoldásához meg kell látnunk magunkat és hosszú távon kell helyesen döntenünk. Ilyenek az egymásra hatás törvényei. A gyermeknevelés, a párkapcsolataink, a barátságaink, a családi kapcsolataink. Ezekben a mindennapi interakciókban, olyan lelki feladatok várnak ránk, ahol fontos tudnunk, hogy mit teremtünk hosszú távon a másik ember lelkében. (Ugye erre mondja az egyre inkább terjedő szimbolika, hogy törj össze egy tányért, majd mond neki, hogy bocsánat. Ugye nem fog összeforrni? Nem bizony. Ehhez hosszú idő kell, amíg újra össze tudod ragasztgatni a másik lelkében okozott károkat, amik tetteid, szavaid okoztak.)

Számtalan olyan fogalom van, amit ezekben a hosszú távú döntésekben, működésekben meg kell tanulnunk helyesen működtetni. A hűség ezek közül az egyik.

Így biztos lehet benne a kedves olvasó, hogy a hűség nem egy döntés, hanem egy jellem, amely jellem pedig mindannyiunkban formálódik a hosszú távú kapcsolataink során, ahol kiderülhet számunkra mit is teremtettünk a másik lelkébe.

Hogy a párkapcsolatban mit jelent hűségesnek lenni? Hiszen ez a az egyik legnagyobb kérdés.

Ezt:

„Természetesen mindig ott a kísértés, ami azt akarja mondani neked, hogy máshol zöldebb a fű. Ennek ellenére nem kellene veszendőbe mennie olyan értékeknek, mint a hűség, az őszinteség, és annak, hogy kéz a kézben haladtok. Ennek akkor is így kell lennie, ha éppen nem úgy mennek a dolgok - sőt, akkor kell leginkább!” (Sebastian Vettel német autóversenyző)

 

Namasté

Kata

 

Egyéni konzultáció: lelekesszencia@gmail.com
Ide várom minden kedves útkereső, érdeklődő levelét, kérését.

CSALÁDÁLLÍTÁSI IDŐPONTOK:
SZEPTEMBER 6. Szombat - 9.00 – Budapest, Gazdagrét
SZEPTEMBER 14. Vasárnap - 15.00 - Pécs

353f98ea8808416e0f1dd8b967bcb1e9.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://lelekesszenciak.blog.hu/api/trackback/id/tr916663657

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása