Na még egyszer… HITről

2015.01.14. 20:01

„A háborúban is van ösvény!”

 

Viktor Emil Frankl (Bécs, 1905. március 26. – Bécs, 1997. szeptember 2.) osztrák neurológus és pszichiáter. (Frankl alapította a logoterápiát és az egzisztenciaanalízist, a pszichoterápia „harmadik bécsi iskoláját” (Freud és Adler után).)

A …mégis mondj igent az életre! című könyvében a koncentrációs táborban megélt tapasztalatait írja le, valamint azon pszichoterápiás módszert, mely mindenfajta létezésben, még a leghitványabban is, azt az értelmet keresi, mely okot ad a továbbéléshez.

Ebbe a táborba zsidó származása miatt kerül be, egész családját, feleségét és két gyermekét is elhurcolják. Elbeszélése szerint, a tábori napokban az analitikus gondolkodás szerint próbálta túlélni a mindennapokat, miszerint azt kereste mibe tudna kapaszkodni. Mi az a szál, ami itt a táborban életben tudná tartani. Először emlékeiben próbált erre utat keresni. Visszaemlékezett a tábor előtti életére, az örömökre, a munkájára, a családjára, az életének apróbb, akkor még nem értékelt mozzanataira. Ezen elmélkedései azonban, csak a szabadságának hiányát, szerettei hiányát jövőjének komplett sötétségbe borulását élte meg. Gondolkodását, amely még mindig a túlélést célozta meg, felváltotta a jelenben, az anyagban való kapaszkodás. Azonban itt nem látott mást, csak szenvedést, halált, emberek kivégzését és öngyilkossági kísérleteiket, ahogy neki rohannak a villannyal futtatott kerítésnek, feladva az életüket.

Az anyag számára szorító, reménytelen, halott volt. Nem talált más kapaszkodót, mint a reményt, amely arra bíztatta, hogy élnie kell, hiszen családja számít rá. Nem adhatja fel miattuk. Pár hónappal később azonban megtudta, hogy feleségét és gyermekeit megölték. Ebben az állapotában az élete halál volt, nem maradt más kiút számára. A tudatállapota tehát egyetlen kiútnak a halált látta. Az anyag dimenziói, a síkok terei (magasság, hosszúság, szélesség, idő =ez a 4. dimenzió tere) bezárta Őt. Nem volt más kiút, mint a halál.

Ebben a tudatállapotban, mintha Lelke kilépett volna testéből és egy mondatot hallott:

„Neked élned kell.”

Ez volt az a pillanat, ami megváltoztatta irányát, majd később Sorsa kiteljesedett és a pszichiátria nagy alakjaként mondja ki először, hogy a 4. dimenzió szorítását egy dolog oldhatja fel: az 5. sík, azaz a HIT.

Vannak, voltak és lesznek mindannyiunk életében olyan helyzetek, ahol az anyagban való reménykeresésünk csak egyre inkább pesszimistává tesz minket. Naponta újabb törvények, adók, kilátástalan háborúk és terrorcselekmények, munkanélküliség, áremelések, drágaság. Sokan élnek a létminimum alatt és gyermekek ezrei nem tudnak főtt ételt enni. Ez ma Magyarország. Ez az a szorítás, ami egyre inkább elveszi szabadságunkat, függő helyzetbe kerülünk és segítségért kiáltunk. Szorít a matéria, az anyagból menekülnénk. Hol harcolunk ellene, hol feladjuk az egészet és bedőlünk. Ennek okán egyre inkább bántjuk embertársainkat, mert tehetetlenségünk haragot és dühöt szül. Az anyag fogva tart. A 4. dimenzió egyre szűkebb, egyre halottabb, élhetetlenebb.

A rossz hír, hogy ez vár ránk Magyarokra a továbbiakban is. A jó hír, hogy van megoldása. A HIT!

Sokan írnak számtalan jóslatról és próféciáról, ami szerény magyarságunkra vonatkozóan egy olyan feladatot szán ennek a népnek, amely kivezeti a Világot, de legalábbis Európát egy olyan útra, béke meglétére, amely egyre inkább kívánkozik, mielőtt elpusztítjuk magunkat. És a Földet.

Ez az út sokunk számára tele van félreértésekkel, miszerint Nekünk magyaroknak vezetnünk kell a többi népet. Nem tudok ezekhez a jóslatokhoz érdemben hozzá szólni, de egy dolgot biztosan tudok. Ha ez a dolgunk, akkor jó helyen, jó időben vagyunk. Ugyanis elégedetlenségünket, anyagban való ellehetetlenedésünknek egyetlen igazi feloldója marad, hitünk újra megtalálása. Kapcsolat egy olyan belső, valódi vezettetéssel, amely a legnehezebb időkben is megmutatja, merre visz ösvényünk.

Amikor a matéria már nem épít minket, akkor tudunk és kell is befelé figyelnünk. Minden ember egyéni útja ez, de az egyéni utak tömegekké nőnek, nőhetnek, amely ténylegesen ki tud vezetni ennek a hatalmas válságnak, amely az embert robottá és érzéketlenné teszi, véget vet. A hit keresés legjobb indukciója a matéria halála. Ehhez, pedig jó úton haladunk.

Sokan fogják megélni még ebben az évben, és főként az év első felében, hogy egyre nehezebben élnek, egyre reménytelenebb a világuk. Ha jövőjükre gondolnak, akkor sincs fény az alagút végén. Nem is lesz. Amíg befelé nem fordulunk és rá nem lépünk Sorsunk lefektetett sínpárjaira. Ez ma a dolgunk! A hit megtalálása, megértése, a valódi Lélek törvények megértése, elsajátítása rengeteg tanulás és a befektetett munka árán.

Lelkünk nem érkezett ide Sortalanul, minden helyzetre hozott megoldást, és nincs olyan lehetetlen szorítás, amelyben ne lenne megoldás. De vezettetni magunkat most csak Bentről lehet!

Viktor Frankl élete és sok más hívő ember élete ezt az ösvényt mutatja meg, olyan hitelességgel, amely átéléseik elbeszélésében válnak valódivá, követendővé.

Egy szép mesében is van erre egy nagyszerű példa. Biztosan sokan ismerik Az Őrzők legendája c. rajzfilmet. Ebben, egy jelenetben az idősebbik bagoly tanítja repülni a kisebbiket a viharban. A kis bagoly persze megretten, hiszen semmi mást nem lát, csak a vihart. Azt teszi szóvá, hogy viharban nem lehet repülni. Az öreg bagoly erre azt mondja: ”Keresd az ösvényt.”

Ezt tudom minden útkeresőnek mondani, javasolni, adni!

Keresd az ösvényt! ODABENT!

 

Namasté

Kata

 

Javasolt könyvek:

Richard Bach: A sirály

Neale Donald Walsch: Beszélgetések istennel

Viktor Emil Frankl: … mégis mondj igent az életre!

Film:

Beszélgetések Istennel

 

Egyéni konzultáció: lelekesszencia@gmail.com
Ide várom minden kedves útkereső, érdeklődő levelét, kérését.

CSALÁDÁLLÍTÁSI IDŐPONTOK:
JANUÁR 24. Szombat - 15.00 - Nyíregyháza
JANUÁR 25. Vasárnap – 9.00 - Budapest
FEBRUÁR 7. Vasárnap - 15.00 - Pécs

erdo_lampas_csajszi2.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://lelekesszenciak.blog.hu/api/trackback/id/tr987074655

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása